space
GESELECTEERD WATER 3 OLAERTSDUYN 1997

De geschiedenis van Olaertsduyn is uitgangspunt voor de inhoud van het beeld. De vormgeving is slechts de drager van die inhoud.
De reder Smith was door zijn rijkdom in staat Olaertsduyn te bouwen en het ontwerp voor de tuin aan Springer te geven. Cultuur (Smith) en natuur van het park (Springer) vormen het uitgangspunt van het beeld.
Het beeld bestaat uit een blok beton waarvan de mortel vermengt is met suiker uit Indonesiƫ. In de komvormige bovenzijde van het blok wordt regenwater opgevangen (drupwater van een beuk op het landgoed). Dit water gaat laat de vermengde suiker oplossen. Vier koperen buizen worden door de zon verwarmd en voeren het water terug naar vier nissen in de zijkanten van het blok. In die nissen ontstaan onder invloed van de suiker, vocht en warmte microprocessen. In de vorm van schimmels zullen kleur- en vormveranderingen zichtbaar worden.
Door voorwaarden te scheppen vanuit vaststaande feiten ontstaat een onomkeerbaar proces in de tijd waarin het beeld voortdurend verandert en op deze wijze wordt opgenomen in het ritme van de seizoenen op Olaertsduyn.

 

 

 

 

 
 
Water